Hvad er kirurgisk røg?

95% af den kirurgiske røg er vanddamp, 5% er restpartikler bestående af kemikalier, blod, væv, virus, og bakterier. Omfattende forskning har identificeret mere end 80 forskellige kemiske komponenter in kirurgisk gas. Mest forekommende er benzen, Formaldehyd, Hydrocarbon. Toluen, Ethyl, Xylen, Ethanol, Isopropanol. Studier har påvist at den fysiske størrelse på partikler er relateret til vævstyper.

Operationer på leveren frigør det største antal celler. Muskler og knogler medium, og væv betydeligt mindre. Volumen af partikler i den kirurgisk røg er således et produkt af den operation som frigør røgen - og temperaturen som anvendes til operationen. Partikler større end 5 µm deponeres på svælg, næsevæg, luftrør, og bronker hos sygepersonalet. Mindre partikler i str. 2 µm sætter sig på bronkiolerne og alveolerne. 77% af partikler i kirurgisk røg er mindre end 1,1 µm. Kirurgisk røg vil derfor ofte inducere kronisk betændelsestilstand. Biologiske komponenter i kirurgisk røg.

Udover de biologiske komponenter som er tilstede i den kirurgisk røg, indeholder røgen ofte levende celler som kan forårsage sygdomme. Kirurgiske røg kan indeholde COVID-19, HPV, HIV og Hepatitis B ligesom der er konstateret celler fra kræftsvulster polio og livmoderhalskræft.

VOC gasser:

VOC gasser VOC er betegnelsen for flygtige organiske stoffer; formaldehyd, ammoniak, PAH, Ozon etc. AQR har en bred rapportering af indeklimaet. Instrumentet udreder; C02, CH20, 03, CO, NO2, temperatur, luftfugtighed og partikel måling /støv PM1, PM2,5 og PM10. (fra str. 0,3 µg/m³ til 10 µg/m³).